Buitengewoon kerst 2017

Noordwolde – 24 december – Addo Damhuis:

Op 24 december werd op het Manauplein in Noordwolde het kerstverhaal in een nieuw jasje gestoken. Een prachtig schouwspel voor- en door Noordwolde.

De avond was een enorm succes. Bijna 2000 mensen waren naar het Manauplein gekomen om zich te laten verrassen door het veelzijdige stuk. Men wist soms niet waar gekeken moest worden. Op de bakker was een houten huis gebouwd, waar Jozef (Daniël Oostra) en Max (Piet Sleiffer) druk aan het zagen en timmeren waren. Een moment later verplaatste de aandacht naar de 3 herders (Auke, Johan & Klaas Beun) die voor het koor op hooibalen een scene speelden. Ook een geweldig gezicht was de engel Gabriël (Bob Oukes) die door middel van een hoogwerker op zo’n 15 meter boven het podium zijn liederen ten gehore bracht. Maria (Ingeborg Kuperus) zong de sterren van de hemel. Vooral het lied van Claudia de Breij, mag ik dan bij jou, zorgde voor vochtige ogen bij menig bezoeker.

Natuurlijk waren ook de 3 koningen aanwezig. In het begin vertolkt door 3 enthousiaste kinderen(Marvin Bakker, Jurgen Ophof en Chakir Azrout) die op humoristische wijze langs de balkons gingen (Ruth Stelma & Klaas Bakker) voor cadeau’s. Later kropen 3 volwassen mannen in de huid van deze koningen (Piet Sleiffer, Willem Dekker, Edward Jessurun) en brachten zij de cadeau’s naar het pasgeboren kindje Jezus. Ook door de koningen werd nog een prachtig lied gezongen.

De ster van Bethlehem stond centraal en werd onder begeleiding van 20 schoolkinderen van de kerk naar het Manauplein gedragen. Een prachtig gezicht.

De rol van verteller was weggelegd voor Andries Ophof, hij wist op een professionele en indrukwekkende manier alles bij elkaar te brengen. Als hij sprak, luisterden wij.

Muzikaal werd de hele avond ondersteund door de Nortepé Singers, FF Blazen en Djembe Noordwolde. Vooral de combinatie van het koor met de geweldige stemmen van de acteurs zorgde bij menig bezoeker voor een brok in de keel.

Dankzij de ondersteuning van een aantal professionele bedrijven uit de regio werd het spektakel ook een lust voor het oog. Zo werd het hele plein in prachtige verlichting gezet door Shining Light uit Noordwolde. Het zag er sprookjesachtig uit, rondom de muziekkoepel waren de bomen groen/blauw verlicht en boven het plein schenen 2 enorme lampen in de lucht die al vanaf de Hoeve zichtbaar waren. Ook was er ondersteuning van Sense Effects uit Noordwolde. Zij plaatsten een watergordijn waar tijdens de avond een aantal keren filmpjes werden afgespeeld, en zorgden zij voor een spetterende finale met vuurwerk.

Op het waterscherm werd onder andere een indrukwekkend filmpje geprojecteerd waarin Johan Veenstra de hoofdrol had. Hij vertelde het verhaal van verbondenheid, en dat er in 2000 jaar eigenlijk maar weinig veranderd is in de mens. Angst voor het onbekende, voor de vreemdeling. Het verhaal, dat overigens in het stellingwerfs werd voorgedragen, kwam bij veel bezoekers echt even binnen.

De regie van de avond was in handen van Bert Rossing, hij heeft het creatieve deel op zich genomen om er een prachtig verhaal van te maken, en ‘s avonds wist hij samen met Geert Popkema alles in goede banen te leiden. Zijn strenge, maar ongelofelijk vriendelijke manier van regisseren zorgde ervoor dat iedere acteur: kind of volwassen, zich gewaardeerd voelde en er een prachtige avond van wilde maken.

Werkgroep ‘buitengewoon kerst’ wil alle mensen die betrokken zijn geweest bij dit spektakel, in welke vorm dan ook, bedanken voor hun hulp, of dit nu was in financiële bijdrage, het beschikbaar stellen van materiaal of het helpen opzetten en afbreken van het evenement: Bedankt!